Stof

Bekijk beschikbare stoffen en kleuren

Over meubelstoffen

De door ons gebruikte meubelstoffen kenmerken zich door een hoge slijtvastheid. Alle stoffen hebben een slijtvastheid van 20.000 toeren Martendale of meer, dit maakt ze zeer geschikt voor intensief woongebruik. Let bij het plaatsen van uw gestoffeerde meubels op de invloed van direct zonlicht. Hoewel al onze stoffen minimaal een lichtechtheid van 4 (voldoende) hebben, blijft het aan te raden direct zonlicht te vermijden, vooral bij donkere stoffen waarin weinig of geen wol verwerkt is.

Onderhoud

Voor het normale onderhoud van uw gestoffeerde meubels adviseren wij u de stof wekelijks te stofzuigen. Gebruik hiervoor een geschikte (zachte) borstel op uw stofzuiger.

Vlekken

Vochtige vlekken moeten direct met lauw water worden behandeld en met een goed absorberende doek of keukenpapier worden opgedept. Als water alleen niet volstaat, probeer dan verdunde tapijt- of bekledingsshampoo (let hierbij op de aanwijzingen van de fabrikant en probeer het product altijd eerst uit op een onopvallend gedeelte). Breng het reinigingsmiddel nooit direkt op de stof aan, maar op een witte lap, waarmee u de vlek van de rand naar binnen toe behandeld. Wrijf daarna de overgebleven shampoo uit. Wrijf nooit te stevig, dit kan de structuur van de stof beschadigen. Doe de laatste behandeling altijd met de vleug van de stof mee. Maak de stof na de behandeling droog (eventueel met een föhn) en gebruik het meubel pas als de stof weer helemaal droog is. Veel van onze banken zijn voorzien van afneembare hoezen. Deze zijn eenvoudig van de banken af te halen (begin met de rits in het ruggedeelte). Was de hoezen nooit zelf, maar laat ze chemisch reinigen.

Leer

Bekijk beschikbare leersoorten en kleuren

Over leer

Tenzij anders vermeld, zijn de meubels bekleed met semi-anilineleer. Dit houdt in dat op het leer een licht gepigmenteerde beschermlaag is aangebracht. Hierdoor is het leer beter bestand tegen vlekken. Enkele van onze meubels zijn bekleed met Classic Country leer, een zgn. natuurleer. Dit leer heeft geen afdeklaag, waardoor het natuurlijker aanvoelt. Classic Country leer zal hierdoor in de loop van de tijd gaan "tekenen".

Onderhoud

U kunt het leer afnemen met een vochtige zeem. Wij adviseren u deze zeem alleen voor het onderhoud van het leer te gebruiken, om eventuele vuilresten te voorkomen. Gebruik voor het schoonmaken alleen zacht of gedestilleerd water, om kalkstrepen te voorkomen. Classic Country leer dient bij normaal gebruik regelmatig (voorzichtig) gestofzuigd te worden.

Vlekken

Vlekken in semi-anilineleer moeten met grote spoed worden behandeld. Doe dit met behulp van een lepel, doek of keukenpapier en werk van de rand naar het midden van de vlek toe. Gebruik daarna een onderhoudsmiddel voor semi-anilineleer (zie bijv. www.amelsvoort.biz). Etensresten en vloeistoffen moeten bij Classic Country leer direct verwijderd worden met een lepel, doek of keukenpapier. In principe moet het leer vier keer per jaar met speciale cleaner en wax voor natuurleer worden gereinigd. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking.

Fineer

Bekijk beschikbare fineersoorten

Over fineer

Fineer is een dunne laag hout, die van een stam geschild of gestoken wordt. Deze dunne laag wordt vervolgens op een stabiele drager (meestal MDF) geperst. Het grote voordeel van fineer boven massief hout is het achterwege blijven van scheluw- of kromtrekken van het hout. Ook kan het materiaal niet gaan werken of scheuren.

Onderhoud

Gefineerde meubels worden gelakt en hebben geen speciale behandeling nodig. De meubels zijn behandeld met een 2-componenten laklaag. Hierdoor is het hout goed tegen vocht bestand. Afnemen met een vochtige doek, en indien nodig wat allesreiniger, is voldoende. Onze laklaag heeft geen UV-remmers. Hierdoor zal het hout in de loop van de tijd op een natuurlijke manier opkleuren. Het is verstandig om hier in de eerste maanden rekening mee te houden door vazen, schalen e.d. niet te lang op één plek te laten staan. Hiermee voorkomt u dat er lichte kringen of vlekken ontstaan op de plaatsen waarop geen zonlicht gevallen is.

Massief hout

Bekijk beschikbare houtsoorten

Over massief hout

Meubels die u bij ons in massief hout koopt, zullen doorgaans onbehandeld zijn. Hierdoor staat u vrij om deze zelf af te werken. Dit kan met behulp van meubelolie, was, zeep of lak. Massief hout is een natuurproduct, hierdoor zullen geen twee houten bladen identiek zijn. Inherent aan het gebruik van massief hout is de mogelijkheid dat het materiaal licht gaat werken, waardoor kleine scheurtjes en oneffenheden kunnen optreden.

Onderhoud

Verreweg de meest gebruikte onderhoudsmethode voor massief hout is olieën. U kunt bij ons flesjes meubelolie kopen. Het is gebruikelijk dat het hout na de eerste behandeling met meubelolie wat ruw aanvoelt. Dit komt omdat het hout nog niet verzadigd is en de vezels omhoog komen. Na de eerste behandeling even licht opschuren en de behandeling herhalen is voldoende. Vervolgens twee of drie keer per jaar opnieuw in de olie zetten. Hardnekkige (vocht)vlekken kunt u behandelen door de vlek weg te schuren en ter plekke het hout bij te olieën.

Lak

Bekijk beschikbare lakkleuren

Over gelakt hout

Onze meubels worden gespoten met een 2-componenten laklaag. Hierdoor is het materiaal goed tegen vocht bestand. Wij hebben een standaard programma lakkleuren. Omdat wij zelf onze meubels spuiten zijn buitenstandaard kleuren in overleg en tegen een meerprijs mogelijk.

Onderhoud

Afnemen met een vochtige doek, en indien nodig wat allesreiniger, is voldoende. Lijm- of stickerresten kunt u met een beetje wasbenzine verwijderen.

Bamboe

Bekijk beschikbare bamboesoorten

Over bamboe

Bamboe is de algemene naam voor de circa duizend soorten meerjarige houtige grassen. Er bestaan geen andere grassen die hout vormen. Vanuit een wortelstok groeien scheuten die zich ontwikkelen tot lange, holle, gelede stengels. Tussen de bamboestengels van een of meer jaren oud schieten de nieuwe stengels uit de grond te voorschijn. Het oogsten van bamboe lijkt op uitdunnen. De hoogte van de bamboestengels varieert per soort en loopt uiteen van enkele meters tot tientallen meters.

In tegenstelling tot boomplantages, waar men kaalslag toepast om het hout te kappen, groeit een bamboeplantage voortdurend door. Elk jaar komen er nieuwe scheuten uit het wortelnet omhoog. Die ontwikkelen zich in 4 tot 5 jaar tijd tot volwassen stammen. Dat betekent dat elk jaar alle stammen die vier jaar oud zijn worden gekapt en dat alle jongere stammen dan blijven staan.

Eigenschappen en onderhoud

Bamboe is een hard en compact materiaal. Het wordt niet voor niets vaak toegepast als parket- of plankenvloer. Door deze eigenschappen is bamboe ook zeer geschikt voor toepassing in tafels en andere woonmeubelen.

Bamboe plaatmateriaal neemt nauwelijks vocht op, waardoor het ook onbewerkt in een interieur kan worden gebruikt. Onbewerkt gebruik vraagt wel extra aandacht voor het onderhoud van het product. Vlekken van bijv. vet of rode wijn trekken niet diep in het bamboe, deze vlekken kunnen met het licht opschuren van het oppervlak worden verwijderd. Onder invloed van omstandigheden (licht en lucht) kan bamboe verkleuren

.

Behandeling met meubelolie of plantaardige olie geeft extra bescherming aan het bamboe product. Olie dient bij voorkeur met een niet pluizende doek en per behandeling schraal te worden aangebracht. Het bamboe zal bij behandeling met kleurloze olie een warme bruine tint krijgen. In het geval dat er vlekken in het materiaal ontstaan zijn die lokaal weg te schuren. Vervolgens kan de plek weer met olie behandeld worden.

Vermijd het ontstaan van vlekken en kringen door het gebruik van onderzetters. Zet nooit hete pannen direct op het bamboe materiaal. Zorg voor een kamertemperatuur tussen 15°C en 24°C en een vochtigheidsgraad tussen 40% en 60%.

Plaats uw meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, c.v.-radiator).

Vermijd het gebruik van ammonia of andere agressieve en/of schurende schoonmaakmiddelen. Reinig geoliede bamboe met een licht vochtige doek en droog na met een droge doek. Onbehandeld bamboe uitsluitend met een droge doek afnemen.

Bamboe is beperkt geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor het behoud van het materiaal dient u het bamboe wel te beschermen met voor buitengebruik aanbevolen afwerking. Onder invloed van direct zonlicht en vocht kunnen veranderingen optreden in omvang en vorm van het bamboe. Dit kan zich uitten in spanning in het materiaal, waardoor een tafelblad “krom” kan trekken. Dek bij regen het bamboe af met een zeil of bescherm het op een andere wijze tegen de regen. Bescherm het bamboe tegen vorst door het binnen te plaatsen in een geconditioneerde vorstvrije ruimte.

Te allen tijde dient u zich er van bewust te zijn dat bamboe een natuurlijk materiaal is, waarbij tekening, verkleuring en werking van het materiaal behoren tot de eigenschappen van een dergelijk materiaal. Dit behoort ook tot de charme en het unieke karakter van bamboe plaatmateriaal.

Hoe mogen wij u helpen?

Heeft u interesse in een oriënterend gesprek?
Bel gerust of mail uw ideeën.